RSS

Engleza, spaniola... si eu

Mihaela Anghel, traducator - Bacau
Pasiunea pentru limba lui Shakespeare s-a nascut odata cu prima lectie de limba engleza, de la inceputul clasei a V-a. De atunci, ea a crescut constant, cu fiecare notiune invatata, cu fiecare poveste citita...
Apoi, am descoperit spaniola, o limba melodioasa – limba telenovelelor si a calatoriilor - care mi-a intrat la suflet inca de la primele fraze pe care le-am auzit rostite, intamplator, la televizor.
Astfel, cu trecerea timpului, cele doua limbi au crescut impreuna, ca doua surori dragi mie in egala masura.

Insa pentru ca elevul sa poata studia o limba straina din placere, este nevoie de aplicarea unor metode de predare creative.

Cum fiecare copil este unic, metodele de predare sunt personalizate in functie de varsta si nivelul de limba al copilului.
De cele mai multe ori dorinta parintilor este cea care-l impinge pe elev sa invete o limba straina, pentru a fi in trend. Insa pentru a inlatura bariera dintre necesitate/obligativitate si placere, meditatorul trebuia sa porneasca, in primul rand, de la cunoasterea elevului : trebuie sa-i descopere pasiunile si sa i le ‘exploateze’, oferindu-i motivatia de a-l determina sa invete limba respectiva.
Principiul meu este acela ca un lucru facut cu placere nu poate fi decat un lucru bine facut. De aceea, predarea limbii straine va fi strans legata de pasiunea copilului.
Pentru exemplificare, daca o fetita este pasionata de papusi, incpem cu invatarea notiunilor legate de vestimentatie si terminam cu ... limitele imaginatiei sale (castele, printi s.a.m.d.).
Unui copil pasionat de calculator – si nu numai- i se vor prezenta povesti si jocuri interactive de invatare a limbii. Tot in scopul motivarii copilului, dupa un anumit numar de sedinte, rezultatele bune vor fi recompensate. Premiile vor fi dintre cele mai diverse :

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS